Peder om att tävla barfota: ”Utgår gärna från det som är mest naturligt”

För ett år sedan provade Peder Fredricson att plocka bort skorna på en av sina hästar. I dag ser han på skoning med nya ögon, det finns andra alternativ än att alltid ha alla hästar skodda.

Text: Natalie Lindholm
Foto: Jennie Börs

Det hela började när Peder hade en häst som var halt under ett års tid. Hästen blev inte bättre trots specialskor och veterinärutredningar. Några kollegor hade ridit barfota med bra resultat på hästar som tidigare fallit bort på grund av skador och Peder blev nyfiken. Han tog av skorna och försöket föll väl ut, hästen blev ohalt. Sedan dess har Peder provat oskott på flera hästar.
– Man kan säga att jag utgår från att hästarna ska gå barfota, det är det mest naturliga, men sen sätter jag på skor, eller skydd för hoven vid behov.
På längre turer längs grusvägar använder Peder Scootboots för att skydda hovarna, men på gräs och fibersand fungerar de flesta bra utan skor.
– På större tävlingar på gräs behöver hästarna fortfarande gå skodda för att jag ska kunna brodda dem, förklarar Peder.

Bra förutsättningar för hållbarhet i sporten
Även om vissa hästar är mer bekväma utan skor än andra fungerar i princip alla bra på mjuka underlag. Även hårda underlag går fint så länge det inte finns vassa stenar. Bekvämlighet handlar inte bara om att bedöma hur hästen går på en grusväg. Det handlar också om hur hästen landar bekvämast efter ett stort hinder på en fibersandbana och hur hästen får bäst förutsättningar att klara av snäva svängar i högt tempo på fibersand, förklarar Peder.
– När du springer upp med hästen på en grusväg kanske en barfotahäst rör sig mer försiktigt. Men när den hoppar 160 på fibersand är det helt andra parametrar som spelar roll. För att hästen ska hålla länge och vara längre i sporten tror jag på att rida barfota. Dessutom är känslan av att hoppa barfota på ett bra underlag helt fantastisk!

”Ställer högre krav på ryttaren”
Fördelen med att hoppa hästen utan skor är att den lättare kan kontrollera hur den sätter ner hoven, menar Peder. Greppet på fibersanden blir inte lika hårt och stötdämparmekaniken fungerar bättre när strålen kommer i kontakt med marken. Dessutom fungerar överrullningen i sidled bättre när hoven inte är fastlåst av en sko. För den som vill börja rida barfota krävs dock både extra arbete och engagemang.
– Att rida barfota ställer högre krav på ryttaren, konstaterar han.
– Har du skor på hästen behöver du inte bry dig om underlaget så mycket. Hästen kan inte känna av underlaget med hoven och du kan rida var som helst utan att tänka på underlaget. När du rider barfota måste du känna av din häst och känna när den är bekväm och inte.

Minskar risken för tramp- och sparkskador i hagen
Att få hästarna att känna sig bekväma är a och o i all hästhållning och ridning, menar Peder, och det gäller i allra högsta grad när vi pratar hovvård. För Peders hästar gick det snabbt att vänja sig vid att tävla barfota, men att få hovarna starka och vana vid att gå oskodda tar några månader. Peder jämför med hur det känns när vi själva börjar gå barfota på sommaren.
– På en gräsmatta går det ganska bra, men ska du gå på en grusstig ner till sandstranden går du antagligen ganska kort och försiktigt om du är ovan. Väl nere på stranden är det till och med skönare att gå barfota än med skor på.
En annan stor fördel som Peder ser med att ha hästarna oskodda är att det minskar skaderisken väsentligt. Trampskador och sparkskador är ett minne blott och hästarna kan utan problem gå med sällskap i hagen.
– För mig är det viktigt att hästarna får röra mycket på sig och när de går tillsammans får vi också fler hagar tillgängliga och kan ha hästarna ute längre.

Lär sig om hovvård
Än så länge ser Peder få nackdelar med att rida barfota. Möjligtvis skulle det vara att vissa hästar får mer aktion med skor på.
– Veterinärvård och skoning är svårt och komplext och att det alltid finns många olika sätt att se på samma situation. Jag utgår gärna från det som är mest naturligt för att därifrån hjälpa hästen med det den behöver för att bli bekväm med det den ska göra, säger Peder och fortsätter;
– Jag har ridit i 40 år med skor och ett år barfota så det här är fortfarande nytt för mig och jag är ingen expert. Jag lär mig allt eftersom hur man tar hand om hästens hovar och vilka hästar som kan gynnas av att gå med skor på tävling och vilka som går bättre utan.
Han säger att för den som sysslat med hästar hela livet och är van vid att ha det på ett visst sätt kommer tycka att det känns konstigt att ändra på saker.
– Hade alla hästar gått barfota hade det känts konstigt att sko dem.

Så säger hovslagaren
Hovslagaren Rebecca Giegold Dip Wcf skodde hästarna på Grevlunda under 17 år. I dag jobbar hon heltid som lärare på Flyinges hovslagarskola. Hon menar att hovmekaniken får de bästa förutsättningarna när hästen går oskodda, det är trots allt det naturliga tillståndet för hoven.
– En oskodd hov kan röra sig upp och ner på ett sätt som en hov med järnsko på inte kan. När du slår på en järnsko låser du hovmekanismen.

Lång invänjningsprocess
I dag finns det många olika sätt att sko på men det billigaste och mest effektiva sättet har genom århundraden varit att spika på järnskor. Även om oskott må vara det mest naturliga för hästen menar Rebecca att vi måste ta hänsyn till hur vi använder våra hästar.
– Hästar är inte skapta för att ha ryttare på ryggen, springa runt på grusbana eller gå på asfalt. Vi glömmer lätt bort att vi tagit hästen ur sin naturliga miljö under lång tid.
Att rida oskott är inget nytt menar Rebecca, däremot har det börjat uppmärksammas mer nu när frågan kommit in i finrummet.
För den som vill ha sin häst oskodd förklarar Rebecca att man måste vara beredd på en lång invänjningsprocess.
– Det går inte bara att dra av skorna och så är man klar. Gör man så blir det djurplågeri, konstaterar hon.
– När vi har skott har vi spikat i hovarna ett tag och när vi tar av skorna fläks hovarna lätt upp i början.
Misströsta inte om hästen blir lite öm i början utan anpassa ridningen efter det. Kan hästen inte gå på grusväg får man hitta någon annanstans att rida.
Man kanske inte kan rida lika hårt, eller långt, men hästen tar knappast skada av att gå på underlag som den rör sig försiktigt över.
– Att hästen är lite obekväm under invänjningsprocessen får man kanske räkna med. Var uppmärksam på vad som är skadligt och vad som bara är obekvämt.

Är det vanligare med hovbölder på oskodda hästar?
– I början kan det hända att hästen får hovbölder, men det är övergående. Låt hästen vänja sig vid den nya situationen, säger Rebecca. Genomgående hovsprickor som går från kötthoven ut genom väggen uppifrån kronranden och ner är betydligt mindre vanligt på oskodda hästar.
Att skydda hoven med boots?
– Oavsett om du spikar i hoven eller har boots på så begränsar du rörelsen och lägger dessutom på en tyngd. I hoven finns en massa små sensorer och strålen är väldigt känslig för att känna av underlaget. Allt du sätter mellan hov och mark tar bort förmågan att läsa underlaget. Jag har aldrig sett någon som hoppat större hinder med boots, men det kanske finns?